Over mij

Intro BioWaarom ik hier benVeelgestelde vragenPublicaties

Remco Wietsma

Intro

Hallo, ik ben Remco Wietsma, en ik krijg enorm veel energie van anderen helpen ontdekken wat ze zelf niet voor mogelijk hadden gehouden, zodat ze vanuit die houding verandering kunnen brengen. Je zou ook kunnen zeggen dat ik mensen graag help het beste uit zichzelf te halen. Iets wat volgens mij alleen werkt, als ik ook het beste uit mezelf haal. 

Om dat te kunnen doen besteed ik veel tijd aan het lezen van boeken en artikelen. Het liefst met een pen in de hand, zodat ik de waardevolle lessen van mensen die veel slimmer zijn dan ik, meteen kan overnemen. Vooral als het gaat om grote levensthema’s zoals liefde, gezondheid, geluk, zingeving, sport, werkplezier, vriendschap, en de plek die we innemen hier op aarde. Je begrijpt: ik doe bijna niets zonder er goed over na te denken.

  • Ik ben nieuwsgierig, hou van leren en stel graag de vraag ‘wat als?’
  • Ik neem mensen graag mee op een onverwacht avontuur. 
  • Ik ga voorop als het moeilijk wordt en kan dat lang volhouden.
  • Ik hecht veel waarde aan discipline en geef me volledig over aan de keuze die ik maak.
  • Ik laat mijn hart spreken en luister naar dat van anderen.

Bio

Hier is een meer officieel klinkende versie, geschikt om te kopiëren en plakken:

Remco Wietsma is een denker, lezer en schrijver die mensen helpt te ontdekken wat ze niet voor mogelijk hadden gehouden, zodat ze het beste uit zichzelf kunnen halen, om vanuit die houding de wereld te veranderen. Naast het schrijven op zijn blog en het lezen van boeken, is hij als fanatiek trailrunner regelmatig te vinden in de bergen en de bossen op de onverharde paden. Momenteel werkt hij bij Kaartje2go als product owner en teamleider van het SEO- & Contentteam. Hij woont in Zwolle, Overijssel, met zijn vrouw Evelien. Meer weten? Bezoek zijn website: www.remcowietsma.nl

Waarom ik hier ben

Om compleet eerlijk te zijn heb ik een beetje hekel aan labels, omdat het eigenlijk niets zegt over wie ik ben, maar vooral wat je van een schrijver, trailrunner, SEO-specialist, product owner of teamleider kan verwachten. Daarom vertel ik je liever waarom ik hier ben: 

Ik help mensen te ontdekken wat ze niet voor mogelijk hadden gehouden, om vanuit die houding de wereld te veranderen.

Dat is mijn filosofie op het leven—de bijdrage die ik wil leveren en de impact die ik daarmee hoop te maken.

Dat klinkt misschien allemaal wat groots. Daarom zal ik je kort uitleggen wat ik hiermee bedoel.

Bijdrage: mensen helpen ontdekken wat ze niet voor mogelijk hadden gehouden

Er zijn ontelbare redenen waarom iemand iets niet voor mogelijk houdt. Meestal ontbreekt er een klein stukje cruciale informatie, andere keren inspiratie of motivatie. Maar het kan ook een gebrek aan voorstellingsvermogen zijn of een ontbrekend perspectief, waardoor iemand niet in staat is om te doen wat hij wil doen. Zelf overkomt me dit regelmatig en op die momenten maakt niets me gelukkiger dan iemand die me daar doorheen helpt.

Er zijn trouwens veel verschillende manieren om mensen te helpen ontdekken wat ze niet voor mogelijk hadden gehouden. Soms kun je iemand bemoedigen met woorden of een persoonlijke anekdote, maar meestal werkt het nog beter om naar iemands verhaal te luisteren en de vraag achter de vraag te stellen. Andere keren moet je de ander gewoon meenemen op avontuur en in vertrouwen voorop gaan. Ook al heb je zelf geen flauw benul waarlangs de reis zal gaan of wat de eindbestemming zal zijn.

Impact: mensen helpen het beste uit zichzelf te halen, om vanuit die houding de wereld te veranderen

Natuurlijk kan ik niet kiezen wat de impact van mijn bijdrage is, maar wanneer ik zie dat collega’s, vrienden, mijn partner, lezers, en zelfs complete onbekenden het beste uit zichzelf halen, dan wekt dat een enorme vreugde in mij op. Misschien wel omdat diep in mij datzelfde verlangen leeft. Het verlangen om mijn potentie volledig te benutten.

En dat brengt mij bij het laatste deel. Mensen die hun potentie volledig benutten, brengen verandering teweeg in de wereld. Soms betekent verandering beter communiceren met je partner, of je kinderen meer aandacht geven, of een collega helpen zijn of haar werk beter uit te voeren, of een vriend bijstaan in nood. Maar verandering betekent ook je buurt leefbaarder maken, of je stad, of je provincie, of het land. Door te strijden tegen onrecht en ongelijkheid—door geweld, misdaad, honger, oorlog, ziekte, armoede, consumentisme, klimaatverandering, milieuvervuiling, racisme, slavernij en al die andere problemen waar het leven ons mee opzadelt aan te pakken of te verzachten. 

En dat is nodig, want zoals Marcus Aurelius tweeduizend jaar geleden schreef: ‘wat slecht is voor de bijenkorf is slecht voor de bij’.

Veelgestelde vragen

Waar kom je vandaan?

Ik ben geboren en getogen in Zwolle, een prachtige Hanzestad aan de IJssel, waar ik de afgelopen 35 jaar met verschillende mensen op verschillende plekken heb gewoond. Sinds 2011 met mijn vrouw Evelien.

Wat betekent je naam? 

Mijn naam is afgeleid van het Germaanse Redmar, en betekent: ‘beroemd om zijn raad’. Ik geef graag advies—beroemd hoef ik daar overigens niet mee te worden.

Wat zijn je hobby’s?

Boeken lezen (non-fictie en biografieën), podcasts luisteren en schrijven, trailrunnen en wandelen.

Welke boeken raad je aan?

Dit zijn enkele van de boeken die me sterk gevormd hebben. Ik kan ze je allemaal aanraden.

  • Start With Why van Simon Sinek, omdat het mij aanspoorde om op zoek te gaan naar organisaties waar overtuigingen de belangrijkste beweegredenen zijn, en succes en geld daaraan ondergeschikt.
  • Leaders Eat Last van Simon Sinek, omdat het me liet zien dat iedereen leider kan zijn, ongeacht titel of hiërarchie.
  • Chop Wood Carry Water van Joshua Metcalfe, omdat ik er na vijf keer lezen nog steeds nieuwe dingen leer over de weg naar meesterschap.
  • The Shortness of Life van Seneca, omdat het me leerde dat tijd een kostbaar en schaars bezit is, waar je verstandig mee om moet gaan.
  • Show Your Work van Austin Kleon, omdat het me op een cruciaal moment leerde dat ik mijn werk moet delen, ook al is het niet perfect, omdat het een daad van vrijgevigheid is.

Hier vind je nog eens 35 boeken die mijn leven hebben veranderd.

Wat voor werk doe je momenteel?

Momenteel werk ik als product owner/ teamleider bij Kaartje2go, waar ik samen met SEO specialisten en copywriters werk aan de online vindbaarheid van de grootste kaartenwebshop van Nederland. 

Het is mijn verantwoordelijkheid om te zorgen dat er een duidelijke strategie ligt, maar vooral dat teamgenoten hun werk effectief en met plezier kunnen uitvoeren. Daar probeer ik achter te komen in teamoverleggen, reviews, 1op1’s en voortgangsgesprekken.

Andere projecten waar ik mee bezig ben vind je op: dit doe ik nu

Wat heb je hiervoor allemaal gedaan?

Theoretisch was mijn eerste baantje het bezorgen van folders. Maar omdat het depot vijftig meter van ons huis verwijderd was, mijn moeder de folders al had gevouwen wanneer ik uit school kwam, mijn vrienden me regelmatig hielpen met bezorgen, ik alleen in mijn eigen straat hoefde te bezorgen, en ook nog eens betaald kreeg voor een hele reeks huizen die niet bestond, voelde het meer alsof iemand anders dan mijn ouders me zakgeld gaf.

Mijn eerste echte baan begon toen ik zestien werd bij McDonalds Zwolle Noord. Daar maakte ik het restaurant schoon, bakte friet, McChickens en Big Macs, en bediende gasten aan de kassa of in de McDrive. Het leukste vond ik de sluitdiensten, omdat ik dan het magazijn, de koeling en de vriezer mocht aanvullen en herinrichten met binnengekomen goederen. Dat heb ik acht jaar volgehouden, waarvan de laatste twee jaar als crewtrainer.

Daarna ben ik gaan werken als online marketeer bij metaalbedrijf Tosec, waar ik leerde hoe je een WordPress website moet bouwen—en slopen; hoe je een website kunt optimaliseren voor vindbaarheid; hoe je flyers en ander drukwerk kunt maken; hoe je een beursstand kunt ontwerpen en opzetten; en hoe je de behoefte van potentiële klanten boven tafel krijgt. Ook werkte ik eens in het halfjaar een week in Oost-Duitsland bij zusterbedrijf Rime, waar ik een aantal dingen over de Duitse taal, cultuur en geschiedenis oppikte.

Vijf jaar later ging ik aan de slag bij Kaartje2go als SEO specialist. Daar hielp ik met het uitdenken van de faceted navigation en filtering van producten; het opzetten van een loyaliteitssysteem; het migreren van een aantal websites; en allerlei dagelijkse werkzaamheden zoals het uitvoeren van zoekwoordonderzoek, het schrijven van teksten en het oplossen van technische fouten. 

Ben je minimalist?

De afgelopen jaren hebben Evelien en ik van veel materiële zaken afscheid genomen. Maar minimalistisch is het absoluut nog niet, daarvoor hebben we nog veel te veel spullen. Wat je wel zou kunnen zeggen is dat ik een mindermalist ben. Ik koop nauwelijks iets, hou van een opgeruimd huis, en heb ervaren dat ik maar weinig bezittingen nodig heb om gelukkig te zijn.

Waarom drink je nooit eens gezellig mee?

Alcohol en sport vormen een slecht huwelijk, heb ik aan den lijve ondervonden. Ik stopte met drinken omdat ik uit het hardlopen meer plezier en voldoening haalde. Vrijwel meteen voelde ik me een stuk fitter. Daarnaast hoorde ik iemand eens zeggen dat hij de rest van zijn leven helder van geest wilde zijn, en dat vond ik ook best een goed argument om te stoppen met alcohol. 

Misschien dat ik hier ooit nog eens een artikel aan wijd.

Waarom eet je geen vlees?

Met zijn boek Eat & Run wist de ultra-atleet Scott Jurek mij over te halen om minder vlees te gaan eten. Vooral vanwege de uitstekende prestaties die hij als veganist op zijn naam wist te zetten. Onder andere door de docu Gamechangers veranderde dat in geen vlees eten, en dat bevalt me eigenlijk heel goed. Ik voel me fitter, ren harder en herstel sneller. Het verminderen van dierenleed en het verlagen van de druk op milieu en klimaat werden later pas belangrijk, maar spelen inmiddels ook een grote rol, waardoor ik heb besloten om de barbecue-spatels voorgoed op te bergen.

Publicaties en artikelen 

Een selectie van mijn andere publicaties:

Medium.com

Ikwilminder.nl

Trailblog.nl

Scroll naar boven